Reisverslag Kilifi – Kenia 01 oktober t/m 11 oktober 2024 van Geeske Homma > penningmeester en Ingrid Vink > voorzitter

Het was weer een zeer indrukwekkende reis. Wat hebben we allemaal gedaan (in willekeurige volgorde):

Natuurlijk hebben we ons Learn! Centre bezocht, en wat was het druk! Zo'n 60 (!) kinderen waren aanwezig, allemaal super enthousiast en leergierig. Het is geweldig om te zien hoeveel zin ze hebben om nieuwe dingen te leren. Gelukkig hebben we genoeg laptops om hen te laten werken aan hun computervaardigheden, rekenen, life-skills, en meer, precies volgens het CBC (Competency Based Curriculum). Voor de kinderen is het een echte kans om bij ons te mogen leren, en dat waarderen ze enorm. Toch moeten we helaas constateren dat we nog niet alle kinderen kunnen verwelkomen, simpelweg omdat de ruimte beperkt is. Maar daar gaan we samen met ons bestuur en team hard aan werken!

We hebben veel besprekingen gevoerd met ons team. Missie en visie doorgesproken. Geïnventariseerd wat het best bij het werk van Learn! Foundation past. Gekeken naar tijdsbesteding/ belastbaarheid van ons team. We hebben onze vrijwilliger Ann Safari Mwangi een jaarcontract aangeboden. Nader kennis gemaakt met onze nieuwe vrijwilliger Emanuel (student psychologie, 4e jaar), feestdag bij het Giriama Tailoring Centre goed voorbereid, en nog veel meer toekomstgerichte ideeën besproken in het kader van verdere professionalisering van de Learn! Foundation.

We hebben de door ons team in Kenia georganiseerde teachers conference (in opdracht van Aisha & Friends) bijgewoond. Veel bekenden gesproken!

We hebben een bezoek gebracht aan het Giriama Tailoring Centre, dat onderdeel is van het Ticket to School project (AFAS Foundation), en we mochten hen blij maken met een aantal fantastische zaken: de betaling van alle schoolgelden voor de 13 leerlingen, 7 nieuwe tafels voor de naaimachines, 1 patronentafel en 3 naaimachines voor de studenten die hun diploma hebben gehaald. De vreugde was niet te beschrijven! Er werd gezongen, gedanst en letterlijk van blijdschap geschreeuwd. Wat een feest.

Op 16 november bestaat de Learn! Foundation maar liefst 15 jaar! Dat hebben we gevierd met ons fantastische team (Jackline, Frida, Ann, Emmanuel) en drie geweldige studenten (Pius, Innocent en Gertrude). We maakten er een feestje van met een diner vol verrassingen. Iedereen kreeg een hippe zonnebril, een mooi shirt, een ballpoint én een beetje zakgeld. De reacties waren hartverwarmend, met als hoogtepunt de opmerking: “this is the best day of my life”. Wij zijn ontzettend dankbaar dat we dit samen konden vieren. Wat een avond!

Huisbezoek aan familie van Gertrude, onze studente die volgend jaar hoopt af te studeren aan de Pwani Universiteit. Zij volgt een lerarenopleiding Godsdienst en Geografie. Dit bezoek heeft op ons een hele diepe indruk achter gelaten. Wat een kracht heeft deze familie om na veel vallen toch telkens weer op te staan. Wij gaan nog twee gezinsleden helpen met hun vervolgopleiding vanuit het Lamento fonds.

Lamento is de goede-doelen stichting van de Utrechtse Studentenvereniging Veritas. Wij hebben een geweldig bedrag van hen mogen ontvangen (bijna € 18.000). Dit bedrag is in een fonds vastgezet, waarmee wij jaarlijks (5 jaar lang) studiebeurzen kunnen financieren. De eerste lichting van team Lamento is een feit. Maar liefst 11 studenten in de leeftijd van 22 tot 27 jaar kregen op een feestelijke manier te horen dat zij zijn geselecteerd. De vreugde was enorm. Wij gaan de voortgang van deze studenten natuurlijk nauwgezet volgen, helpen waar nodig, en straks ook begeleiden naar werk. Dit laatste is mogelijk gemaakt met een geweldige donatie van:

Stichting Van Well van der Snoek. Met hun mooie donatie (€ 15.000) gaan wij een jaar lang al onze studenten, maar ook andere jongeren, via een uitgebreide sollicitatietraining helpen om hun inspanningen bij het zoeken naar werk kracht bij te zetten. De lesmodules/ training wordt in de aankomende maanden ontwikkelt, zodat we in het nieuwe jaar meteen van start kunnen gaan.

Natuurlijk hebben we ook onze naaisters Evaline en Joyce bezocht die al druk doende zijn met het ticket to school project.
Vooral voor Evaline, die het als alleenstaande gehandicapte moeder extra moeilijk heeft, is deze opdracht van grote waarde.

Huisbezoek aan de vader van Elija Baraka. Deze briljante leerling scoorde zeer hoog bij de nationale examens. Zijn ambitie is om arts te worden. Na veel hulp van ons team is het uiteindelijk gelukt om het eerste trimester van zijn artsenstudie betaald te krijgen. De Governor heeft hier een rol in gespeeld. Maar onzeker is of zij de hele studie zullen betalen. Elija is van extreem arme komaf en komt uit Kaembeni village in Ganze, Kilifi County. Van ons krijgt hij binnenkort een laptop en wij helpen hem met zaken zoals kleding, schoenen, en studiemateriaal. De studie kost KSH 500.000 per jaar en dat is voor onze foundation zonder een geoormerkte donatie speciaal voor dit doel, te hoog gegrepen. Maar we blijven alert en Elija heeft onze aandacht.

Op Makonjemare Comprehensive School* werden we warm verwelkomd. Met het voedselprogramma hopen wij door te kunnen gaan. De schooltuin is een groot succes. Onze tuinman Jacob werkt hard en wij hebben hem extra beloond. Ook hebben wij het ploegen (tractor ingehuurd) van de extra grond ter plaatse gefinancierd en, weliswaar van een andere orde, toegezegd te zullen helpen met de aanschaf van nieuwe scoutingsuniformen. Scouting staat in hoog aanzien in Kenia. Wij mochten beiden het lintje doorknippen om het nieuwe onderkomen van de directeur en de adjunct te mogen openen. Ook doet Makonjemare mee met het ‘Ticket to School’ project, waardoor ca. 370 kinderen een schooluniform krijgen. Een enorme lastenverlichting voor de ouders.

Mbwana Comprehensive School was de volgende school. Inmiddels telt deze school maar liefst 801 kinderen. De populariteit is mede te danken aan de nieuwe klaslokalen de verstrekking van de gratis schooluniformen, en de geweldige speeltuin. Het was wel schokkend om te zien hoe het is om les te geven aan een klas met maar liefst 115 kinderen! Door de sterke groei (geldt trouwens ook voor Makonjemare) lijkt de voortgang door de groei enigszins te stagneren. Er is vooral op Mbwana een tekort aan leraren. De overheid is wat ons betreft aan zet.
Voor ons team is het blijven volgen van de voortgang op beide scholen, het coördineren van het ticket to school program en het contact met de HOI** onderdeel van het werk. Door de afstand en de hoeveelheid kinderen maar ook door het contact met de Ouderraden te onderhouden zijn hier best wel wat uren werk mee gemoeid.

Bezoek en rondleiding door een van onze scholarship-students Gertrude, aan de Pwani University in Kilifi. Fijn om de universiteit eens vanachter de toegangspoort te mogen bekijken en de sfeer te kunnen proeven. Volgende maand (21 november 2024 > 12th Graduation ceremony) studeren onze studenten Pius en Innocent af. Trots op hen!

Ontmoeting met Michael Jefwah, de voormalige directeur van Makonjemare. Michael heeft promotie gemaakt is nu werkzaam als education officer, en houdt hij zich bezig met beleid. Nu bleek dat hij met een 13 jaar oude laptop werkte en wanhopig probeerde om een nieuwere te bemachtigen. Wij mochten van AFAS Foundation een mooie laptop overhandigen. Blijdschap alom!

We hebben een bezoek gebracht aan het nieuwe kantoor van Kesho Kenya, waar we een gesprek hadden met Beatrice Njeri, the program manager. We kunnen veel van hen leren en zij zijn bereid ons te helpen met tijdrovende zaken die we moeten uitzoeken en organiseren. Zij hebben veel (lokale) ervaring. Binnenkort maakt ons team een afspraak om rond de tafel te gaan. Heel fijn om dit contact in ons netwerk te kunnen introduceren.

Last but not least: We hebben een geweldige tijd gehad. Onze samenwerking was top! We voelen heel duidelijk onze verantwoordelijkheid richting onze vrienden, donateurs, ambassadeurs, het CBF en uiteraard naar ons team in Kenia. De valkuil is om ja te zeggen tegen zaken die uiteindelijk toch minder goed in ons programma passen, ook al heeft uiteindelijk alles met educatie te maken. Het (voortschrijdend) inzicht dat we samen hebben opgedaan is dat we, altijd samen met ons voltallige team en bestuur, strikter zullen selecteren wat we wel en niet ondernemen. Studiebeurzen en de verdere ontwikkeling van ons eigen Learn! Centre hebben de hoogste prioriteit.

Het zuinig zijn op ons netwerk dat we in de afgelopen 13 jaar in Kenia en in Nederland hebben opgebouwd én focus houden op waar we met onze organisatie naar toe willen werken, staan bovenaan.


*Door de verplichte samenvoeging van primary- en junior secondary school heten basisscholen vanaf nu comprehensive schools.
**Directeur van een comprehensive school heet tegenwoordig een HOI (Head of Institution).